Nieuwsbrief December 2017 Stichting Hartveilig Valthermond

 

Nieuwbrief december 2017

Terugblik 2017
In december 2016 is Stichting Hartveilig Valthermond opgericht. We kijken tevreden terug op het jaar dat achter ons ligt. Ons dorp heeft inmiddels 3 openbare AED´s en ook het aantal burgerhulpverleners is behoorlijk gestegen. 
Op 14 oktober vond rondom het Brughuus het reanimatieevent plaats. In de sporthal zijn 47 inwoners opgeleid tot burgerhulpverlener. Nog 20 inwoners worden de komende periode opgeleid. Rondom het Brughuus waren politie, ambulance, brandweer, Rode Kruis en Wegenwacht aanwezig. Binnen waren presentaties onder andere van slachtofferhulp, EHBO en Hartveilig Drenthe. We willen nogmaals iedereen bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt!

Samen maken we het verschil!

 

 Plannen 2018
We zijn er nog niet! In 2018 zullen we ons richten op het realiseren van een goede dekking van AED´s en nog meer aandacht voor de burgerhulpverleners hebben. We gaan een infobijeenkomst organiseren, reanimatiecursussen, herhalingen, 6 minutentraining. Over deze onderwerpen leest u hieronder meer.

In oktober 2018 hebben we een grootst event in de planning. De details houden we nog even voor onszelf…

Infobijeenkomst op donderdag 8 februari 2018 om 19.30 uur
Op donderdag 8 februari 2018 om 19.30 uur organiseren we een infobijeenkomst voor alle burgerhulpverleners in Valthermond. Onze plannen voor het komende jaar zullen gepresenteerd worden en een aantal sprekers zullen vertellen over hun rol rondom reanimatie. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om de andere burgerhulpverleners te leren kennen onder het genot van een kopje koffie. Zodra het programma compleet is, zult u hierover geïnformeerd worden.

Wilt u zich alvast opgeven? Dat kan via info@hartveiligvalthermond.nl


6-minutentraining

Op 16 november heeft het bestuur van Hartveilig Valthermond mee mogen kijken bij een 6-minutentraining in Sellingen. We zijn hier erg enthousiast over en willen dit dan ook in Valthermond  gaan organiseren.
In een reanimatiecursus staat de reanimatietechniek centraal. Met een 6-minutentraining staan alle aspecten van de burgerhulpverlening centraal. Het is een scenariotraining waarin het snel en doeltreffend handelen in een 6 minutenzone wordt geoefend. 
Voorbeelden van aspecten die tijdens de 6-minutentraining worden geoefend zijn:

* Letten op je eigen veiligheid (op weg naar en bij het slachtoffer)
* Het maken van een open en veilige werkruimte
* Je plaats in de hulpverlening tussen ambulance, politie en andere betrokkenen
* Zodanig samenwerken dat de reanimatie zo min mogelijk wordt onderbroken
* Effectief communiceren met medeburgerhulpverleners en professionals

De trainingen worden begeleid door een instructeur en een Lotus (speelt rol van familielid / omstander) en vinden, net als in de werkelijkheid, plaats op een vooraf onbekende locatie. U zult het slachtoffer thuis in bed kunnen aantreffen, op het toilet van een tankstation of in een hele krappe kelder. Alle aspecten die u bij een echte reanimatie tegen kunt komen, kunt u dus ook in deze scenariotrainingen terugvinden.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 8 februari zal meer verteld worden over de 6-minutentraining en zullen de eerste data bekendgemaakt worden.


Reanimatiecursussen
Wilt u leren reanimeren, maar is het er nog niet van gekomen? Ook in 2018 organiseren we weer de basiscursus. Opgeven kan via info@hartveiligvalthermond.nl. Zodra er een groep compleet is, wordt een cursus gepland.

 

Herhalingscursussen
Om het reanimatiecertificaat geldig te houden, is een jaarlijkse herhaling noodzakelijk. Deze zullen we organiseren in oktober 2018. Meer informatie volgt!

 

Beschikbare AED’s
Momenteel heeft Valthermond 3 openbare AED´s. Hiermee zijn we er natuurlijk nog niet. We hopen nog minimaal 3 AED´s toe te kunnen voegen aan het netwerk, zodat overal in Valthermond een AED op korte afstand bereikbaar is. Dit is volledig afhankelijk van de beschikbare financiële middelen.
De huidige AED´s hangen op de volgende lokaties:
* De Prinshoeve,  Gildeweg 2
* Brughuus, Vrijheidslaan 11
* Zwembad De Zwaoi, Noorderdiep 337

HartslagNU
Eén nieuw landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie 
HartveiligWonen en HartslagNu, de twee alarmeringssystemen voor reanimatie en AED-hulpverlening in Nederland, slaan de handen ineen en gaan over naar één landelijk systeem om burgerhulpverleners te alarmeren wanneer uit hun buurt een melding binnenkomt van een circulatiestilstand. Alle meldkamers ambulancezorg zullen in de loop van 2018 gebruik maken van dit systeem. Dit betekent dat burgerhulpverleners straks via hun telefoon snel en efficiënt gealarmeerd kunnen worden, wanneer ze in de buurt van een melding zijn.

In de komende maanden worden alle gegevens uit het huidige alarmeringssystemen samengevoegd. Vrijwilligers hoeven zich dus niet opnieuw aan te melden. De vrijwilligers van beide systemen worden de komende tijd actief meegenomen in de overgang. Zodra de nieuwe app beschikbaar is, worden zij hierover geïnformeerd en gevraagd om de nieuwe app te downloaden.

 

Met hartelijke groet,

Bestuur Hartveilig Valthermond

Ruud Boven                                                      Ilonka Minkes
Jan Gerrald Klinkhamer                                Sandra van Esveld

 

www.hartveiligvalthermond.nl

 

 


 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *